10.11.2015 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ochucená mléka mají vyšší obsah cukru

Ochucená a jogurtová mléka, jogurty a smetanové krémy, které se dostávají ke školákům prostřednictvím dotovaného programu Mléko do škol, výrazně překračují obsah cukru doporučený Státním zdravotním ústavem. Smetanové krémy mají i větší obsah tuků. Zjistila to občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která se snaží o zlepšení školního stravování.

Iniciativa dodala, že posuzované výrobky vedle vyššího obsahu cukrů a tuků obsahují chemická barviva, stabilizátory a zahušťovadla. Některá ovocná mléka nemají v sobě ovoce vůbec nebo jen stopové množství a dobarvována jsou karmínem. "Na začátku byla dobrá myšlenka - podpora mléčných svačinek pro školáky. Výsledkem je realizace programu, který nemá se zdravou výživou pro děti nic společného, a naopak přispívá k nárůstu dětské nadváhy a obezity," uvedla lékařka a odborná garantka Skutečně zdravé školy Hana Krejčí. Občanská iniciativa pro hodnocení mléčných výrobků použila doporučení zdravotního ústavu zveřejněné v dokumentu Zdravá školní svačina, na kterém spolupracoval se Společností pro výživu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down