Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále nazývána ležáky, svrchně kvašená se označí za plná. Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu, řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Původně se zvažovalo označení plné pivo pro všechny "jedenáctky" a "dvanáctky. Ministerstvo chce finální znění vyhlášky zveřejnit na začátku února.
Svrchně a spodně kvašená piva se liší výrobními postupy – například teplotou, při které vznikají, nebo použitými kvasinkami. Označení ležák vzniklo podle procesu výroby, kdy pivo po kvašení měsíc a déle leží.
Ležák ovládl přes 70 procent produkce a piva typu pils a lager dominují. Je to pivní styl, který je naprosto svébytný, uvedl Šuráň. Podle něj současné znění vyhlášky degraduje pivní styl na označení původní stupňovitosti. Označování stupňovitosti by mělo být dobrovolné.
Finální dohoda zatím vypadá na kompromis, řekl. U spodně kvašených typů tak bude označování piva podle stupňovitosti na nealkoholická, stolní, ležáky a silná piva. Dosud se místo označení silných piv používalo slovo speciál. U svrchně kvašených budou místo ležáků právě piva plná. Stále se tak podle prezidenta svazu nevyřeší některé nelogičnosti. Například pšeničná spodně kvašená piva, pokud půjde o 11° či 12°, se stejně označí za ležák.
K vyhlášce o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí v současné době probíhá vypořádávání všech připomínek, a to nejen k oblasti piva, které vzešly z vnějšího připomínkového řízení, uvedlo ministerstvo.*