Světové ceny potravin v novém roce pokračují v poklesu, výrazně zlevňují zejména mléčné produkty a cukr. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v lednu snížila zhruba o dvě procenta na 150,4 bodu z prosincových 153,4 bodu. Dostala se tak na nejnižší úroveň za téměř sedm let.
Ceny potravin podle FAO tlačí dolů celkově příznivá situace v dodávkách zemědělských produktů a zpomalující tempo růstu světové ekonomiky. Za celý loňský rok se hodnota indexu propadla zhruba o 19 procent. Vykázala tak podle agenturních zpráv již čtvrtý roční pokles za sebou.
Dílčí index cen cukru se v lednu meziměsíčně snížil o 4,1 procenta. Zaznamenal tak první pokles za čtyři měsíce, a to díky zlepšeným podmínkám pro sklizeň v Brazílii. Ta je největším producentem i exportérem cukru na světě. Index cen mléčných výrobků se v lednu díky vysokým dodávkám na trh snížil o tři procenta.*