12.02.2016 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvůli suchu hrozí v lesích v Libereckém kraji kůrovcová kalamita

V lesích v Libereckém kraji hrozí kvůli suchu kůrovcová kalamita. Už loni vytěžili vlastníci lesů tisíce metrů krychlových dříví, které bylo napadené lýkožroutem smrkovým nebo lesklým. Kácení stromů pokračuje i v těchto týdnech. Napadené stromy je potřeba dostat z lesa a připravit se na rojení hmyzu, které přichází na přelomu dubna a května. Připravují se obranná opatření, v každém místě, kde byl kůrovec, je třeba umístit lapák nebo lapač, řekl ředitel libereckého krajského ředitelství Lesů ČR Ludvík Řičář.

Přemnožení kůrovce způsobilo podle Řičáře loňské sucho, které oslabilo stromy. "Už ve druhé polovině loňského roku bylo kůrovce mnohem víc než v předchozích letech, pokud by teď bylo jaro suché a teplé, tak by se situace mohla významně zhoršit," dodal. Nejhorší je podle něj situace na Frýdlantsku, kde pětinu loňské těžby představovalo kůrovcové dříví.

Ředitel Městských lesů Liberec Jiří Bliml takové přemnožení kůrovce nepamatuje, v libereckých lesích přitom pracuje od roku 1999. "Loni jsme vytěžili zhruba 600 metrů krychlových kůrovcového dříví a předpokládám, že do poloviny dubna ještě jednou tolik vytěžíme," řekl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down