Hygienik vyzval k omezení spotřeby soli

Češi spotřebují až 16 gramů soli za den, trojnásobek dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Tělu by přitom stačily dva gramy denně. Uvedl to hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Nadměrný příjem soli podle něho zvyšuje tlak a přispívá k mrtvicím a infarktům. Vyzval proto k rozumnému solení jak občany, tak školní jídelny, restaurace, provozovny rychlého stravování i výrobce potravin.

Ministerstvo při příležitosti Světového týdne zdravého solení, který začíná 29. února, odstartovalo dlouhodobou kampaň Solme s rozumem. Chce tak ovlivnit všechny, kteří mají na vysokou spotřebu soli vliv. Cílem je podle něj snížit spotřebu soli do roku 2020 o 20 procent a do roku 2025 o 30 procent, což je jeden z cílů WHO. Cestou k tomu je změna složení potravin, na 80 procent soli totiž dostává člověk z jídla, jen deset procent ze slánek na stole.

Na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) www.mene-solit.cz se zájemci mohou přihlásit přes registrační formulář do výzvy. Oznámí, jakým způsobem se zapojí, co už v minulosti pro pokles obsahu soli v potravinách udělali a jak v tom dále hodlají pokračovat, vysvětlila Anna Niklová ze SZÚ.

Školy by podle výzvy měly zavést do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli pět gramů denně. Ve školních jídelnách by na stolech neměly být slánky. Vařit by se mělo z čerstvých surovin, sůl je vhodné nahradit bylinkami. Školy by měly také kontrolovat obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu. Restaurace, fastfoody, jídelny v nemocnicích a zařízeních sociální péče by měly omezit obsah soli v nabízených pokrmech.

Potravinářská komora ČR osloví své členy, nepůjde jen o to, snižovat obsah soli ve výrobcích, ale také rozšiřovat sortiment o varianty nesolené. Výrobci se zaměří rovněž na lepší osvětu spotřebitelů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down