Veterináři loni uložili pokuty za 25,6 milionu korun. Částka se meziročně o tři procenta zvýšila. Za nárůstem stojí mimo jiné kontroly stravovacích služeb. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Veterináři loni zkontrolovali téměř 8900 restaurací, závadu našli skoro u sedminy z nich. Nedostatky byly hlavně u chybějící dokumentace u potravin. Novou pravomoc, díky které veterináři kontrolují stravovací zařízení, kde se zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od loňského roku.
Alespoň jedna závada byla zjištěna u 14,3 procenta kontrol. Při jedné kontrole však může být zjištěno závad více, takže jejich celkový počet dosáhl téměř 3500. Týkaly se zejména dosledovatelnosti potravin (19 %), označování potravin (15 %), prošlého data použitelnosti (11 %) a skladování surovin a potravin (9 %). SVS dozoruje více než pět tisíc podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu, nebo s nimi manipulují. V roce 2015 k těmto provozům přibyly i provozovny stravovacích služeb, kterých SVS ke konci roku evidovala celkem 7845.
V dozorovaných podnicích bylo v loňském roce provedeno přes 26 tisíc plánovaných kontrol a dalších téměř 21 tisíc kontrol bylo mimořádných. Plánovaných akcí, při kterých byla zjištěna závada, bylo více než 800, tedy meziročně dvakrát tolik. U mimořádných a neplánovaných akcí byly závady zjištěny takřka v 1900 případech, což bylo zhruba o 400 více než v roce předcházejícím.
Kontroly se podle Semeráda více zaměřily na „v minulosti problémové“ provozy. Naopak byla snížena jejich frekvence v dlouhodobě bezproblémových provozech. Ústřední ředitel nicméně zdůraznil, že i přes rostoucí výši pokut hlavním smyslem veterinárního dozoru nejsou represe a sankce, nýbrž dlouhodobá preventivní činnost, která má zabránit tomu, aby docházelo k ohrožování zdraví lidí a zvířat.*