V České republice by se uživila i tisícovka minipivovarů, nyní jich je zhruba tři sta pět. Uvedl to prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Podle něj by mohlo jít zejména o restaurační pivovary, které vaří pouze pro spotřebu například v přidružené restauraci. Pak si nekonkurují a mohou být třeba tři v jedné ulici, poznamenal.
Počet minipivovarů v Česku stále roste, každoročně se jich v posledních letech otevře kolem padesáti. Některé ale následně zavřou, či se v lepším případě zvětší jejich produkce a zmizí z kategorie minipivovarů. To se například stalo Únětickému pivovaru, který nyní vaří kolem 11 000 hektolitrů ročně. Minipivovar je definovaný daňovou sazbou, kdy se nejnižší spotřební daň vztahuje na roční produkci do 10 000 hektolitrů.
K otevření minipivovaru stačí základní investice okolo pěti milionů korun, řekl dále Šuráň. Objem produkce minipivovarů v Česku ale stále činí méně než 1,5 procenta celkové výroby piva.*