Kůrovce v lesích budou monitorovat dvě letadla společnosti F AIR

Státní zakázku na kontrolní monitorovací lety nad lesy České republiky vyhrála společnost F AIR. Zvítězila ve výběrovém řízení ministerstva zemědělství, do kterého se přihlásilo třicet firem. Společnost to uvedla v tiskové zprávě.

Smlouva byla uzavřena minulý týden. Kontrolní lety bude F AIR provádět prostřednictvím letounu Cessna 172.

Ministerstvo nedávno oznámilo, že chce letos kvůli kůrovci počet monitorovacích letů nad lesy zvýšit. Zaplatí za to až 1,48 milionu korun, v uplynulých letech to bylo přibližně 720 000 korun. Namísto jednoho letadla mají nově lesy monitorovat dva stroje.

Loni se kvůli suchu a kůrovci podle předběžných údajů Lesní ochranné služby zvýšila meziročně nahodilá těžba dřeva o polovinu. Letos očekává státní podnik Lesy ČR nejhorší kůrovcovou kalamitu za posledních dvacet let.

Letadla budou podle ministerstva létat ve všech krajích kromě Prahy. Nejvíce se budou zkoumat porosty v Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském a Plzeňském kraji. Každé z letadel bude operovat na polovině území ČR. Ohrožené porosty by měly být monitorované častěji, aby se dala kůrovcová ohniska odhalit dříve.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down