24.05.2016 | 05:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Liberecký kraj je na druhém místě v počtu koz

Liberecký kraj je v České republice na druhém místě v chovu koz a jejich počty dále rostou. V kraji se letos k 1. dubnu chovalo 3273 koz, o 16,2 procenta více než před rokem. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Početnější chovy jsou jen ve středních Čechách. V celé ČR se chovalo 26 548 koz, což bylo o 215 méně než před rokem. K největším chovům v zemi patří Kozí farma Pěnčín na Jablonecku, kde se chov koz za poslední tři roky více než zdvojnásobil.

"V seznamu máme včetně malých přes 1000 koz, přibylo i ovcí, kterých máme asi 650," řekl jeden z vlastníků pěnčínské farmy, Josef Pulíček. Farma hospodaří na 240 hektarech a podle Pulíčka by se stavy zvířat mohly zvýšit ještě zhruba o čtvrtinu. Farma se specializuje na výrobu kozího a ovčího mléka, sýrů, jogurtů a dalších produktů, většinou v biokvalitě. Ještě na počátku 90. let byl v Pěnčíně velkokapacitní teletník pro 1200 zvířat. Později, když areál po krachu družstva převzali soukromí vlastníci, chovali asi stovku kusů skotu na maso, pak se rozhodli pro kozy a ovce. V Pěnčíně denně zpracují kolem 2000 litrů kozího a ovčího mléka. Přestože objem výroby rok od roku stoupá, rostoucí poptávce podle Pulíčka stále nestačí. "S odbytem nemáme problémy, prodali bychom i víc, snažíme se ale držet vysokou kvalitu," poznamenal. Výrobky prodává farma přímo v areálu, dodává je ale také do několika řetězců a prodejnám s regionálními produkty a zdravou výživou.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down