Nejlepším mlékárenským výrobkem se stal sýr Olmín

V letošním 14. ročníku bylo do soutěže o nejlepší mlékárenský výrobek roku přihlášeno 56 produktů, což bylo o čtyři více než vloni, 21 společností. Výrobky byly zařazeny do 11 kategorií: 1. Mléka a smetany, mléčné nezakysané nápoje 2. Zakysané mléčné nápoje 3. Zakysané smetany 4. Jogurty 5. Tvarohy 6. Čerstvé sýry 7. Sýry s plísní na povrchu 8. Sýry zrající aromatické 9. Sýry polotvrdé a tvrdé 10. Mléčné pomazánky a tavené sýry 11. Tvarohové krémy a dezerty. Absolutním vítězem se stal sýr Olmín společnosti Olma Olomouc. Zvítězil s rekordním počtem bodů, a to 98,8.

V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž Novinky roku 2016 v mléčné a v sýrové řadě. V každé z těchto kategorií bylo přihlášeno 17 výrobků, přičemž v mléčné řadě vyhrál Řecký jogurt pečené jablko se skořicí Polabských mlékáren a v sýrové řadě Olmín Olmy Olomouc. V letošní soutěži se objevily ve velkém počtu zejména zakysané mléčné výrobky a sýry, tedy produkty s vysokou přidanou hodnotou. U řady z nich byl kladen důraz na výživové hledisko, objevily se výrobky například se sníženým obsahem laktózy, se sníženým obsahem cukrů a soli a naopak s vyšším obsahem bílkovin.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down