Výroba masa v Královéhradeckém kraji pokračuje v růstu zahájeném v roce 2012. V letošním prvním čtvrtletí masokombináty v kraji zvýšily meziročně výrobu o dvě procenta a bez drůbežího vyprodukovaly 6222 tun masa. V celé ČR výroba masa v prvním čtvrtletí proti stejnému loňskému období klesla o tři procenta na 72 150 tun, uvedla Královéhradecká pobočka Českého statistického úřadu.
Za letošním růstem v Královéhradeckém kraji stojí zvýšení výroby vepřového masa o 189 tun na 4876 tun, tedy o čtyři procenta. Produkce hovězího totiž klesla o pět procent na 1340 tun. Skopového a kozího masa jatka zpracovala dvě tuny, zatímco loni to byly do konce března tři tuny.
V kraji významný masokombinát Maso Jičín letos změnil vlastníky. Jeho majoritním majitelem se prostřednictvím firmy Tekro stal podnikatel Miloš Kroc, který získal podíly od tří zemědělských podniků. V roce 2014 firma Maso Jičín vykázala tržby 458 milionů korun a zisk 1,7 milionu korun.
Největšími tuzemskými výrobci masa byly v prvním čtvrtletí podniky z Jihočeského kraje, které ho dodaly 13 259 tun. Následovaly masokombináty z Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Královéhradeckému kraji v prvním čtvrtletí ve výrobě masa patřilo mezi kraji sedmé místo.*