Veterináři a armáda preventivně cvičili postup při vypuknutí nákazy v chovech

Česká republika eviduje v současnosti dosud nejlepší statistiku nákazy chovů. Týká se to hospodářských i zájmových zvířat. Snížení výskytu nakažlivých epidemií pomohly i preventivní nácviky postupu při podobných situacích. Takové cvičení se dnes uskutečnilo v Květušíně na Českokrumlovsku ve vojenském prostoru Boletice. Součinnost tam prověřovali veterináři, armáda a složky integrovaného záchranného sboru. Do akce se zapojilo osm desítek lidí, část z nich tvořili zástupci polského ministerstva zemědělství. Nácvik byl zaměřený především na zvýšený výskyt slintavky, kulhavky a ptačí chřipky.

I když se nyní v Česku žádná podobně nakažlivá epidemie nevyskytuje, nelze vyloučit, že se situace nezmění. Nebezpečí zavlečení je podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda obrovské. Existuje nová nákaza, nodulární dermatitida skotu, která se postupně šíří od jihu přes Srbsko a Bulharsko. Během měsíce tato nákaza postihla celé Bulharsko. Zvířata se musí likvidovat, dodal. Podobné epidemie mají podle něj fatální dopad na chov a celý zemědělský segment. Představují hlavně mimořádné ekonomické ztráty, protože na trhu není zájem o zvířata a produkty z nich ze země s výskytem podobné nákazy. Podle Semeráda se v poslední době vyskytla slintavka a kulhavka v Turecku. S touto zemí čeští chovatelé intenzivně obchodují.

Nácvik v Květušíně se skládal z teoretické i praktické části, v níž veterináři mimo jiné utratili prase. Podle státní veterinární správy je důležité, aby si zvěrolékaři a další pracovníci v terénu vyzkoušeli postupy, které by museli absolvovat při vypuknutí skutečné nákazy. Smyslem těchto cvičení je prověřit součinnost jednotlivých složek a také zdokonalovat pohotovostní plány, uvedl Semerád.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down