Evropská komise povolila České republice fond těžko pojistitelných rizik

Evropská komise povolila České republice fond těžko pojistitelných rizik. Budou do něj přispívat jedna ku jedné zemědělci a stát, v případě nadměrných srážek nebo sucha z něj budou zemědělci čerpat peníze. Pokud se peníze ve fondu vyčerpají, bude moci stát navíc přispět obnosem, který do něj zemědělci dali v posledních dvou letech. Maximální rozsah fondu je čtrnáct miliard korun, podpora bude moci fungovat do konce roku 2022. Informovala o tom mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha se ale obává, že zemědělci nebudou mít zájem se do fondu zapojit.

Účelem fondu je řešit nepříznivé dopady sucha a nadměrných srážek, proti nimž se zemědělci nemohou pojistit, řekla mluvčí.

Fond by měl být spravován Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem, účast v něm by měla být po zemědělce dobrovolná. Zapojit se do něj budou moci pěstitelé obilnin, olejnin, okopanin, ovoce, zeleniny, pícnin, luskovin, chmele, vinné révy či zemědělci, kteří hospodaří na trvalých travních porostech nebo mají rostliny ve školkách mimo les.

Stát by měl začít peníze vyplácet, pokud se kvůli suchu, přívalovým dešťům nebo povodním sníží úroda o 30 procent proti předchozím pěti letům, z průměru se vyškrtne nejlepší a nejhorší rok. Podpora by zemědělcům měla být z fondu vyplacená nejpozději do dvou let od vzniku škody. Žádost o podporu budou muset zemědělci podat do tří týdnů po zjištění škody, u silných srážek nejpozději do dvou týdnů před sklizní poškozených výpěstků nebo porostu.

Pokud zemědělec neuzavřel pojištění, které pokryje alespoň polovinu jeho roční průměrné produkce na mráz, kroupy nebo škody způsobené bouřkami, bude mu podpora snížena o polovinu. Zemědělci mají podle Pýchy však dojem, že buď budou do fondu přispívat a nebudou čerpat, nebo i v případě ztrát na úrodě stejně na hranici, kdy se peníze začnou vyplácet, nedosáhnou. Na jižní Moravě říkají, že už dnes tam mají nižší výnosy, takže by to muselo spadnout hodně hluboko. Ostatní říkají, že u nich takové sucho nehrozí. Pokud se do toho nezapojí všichni, bude to k ničemu, vyšumí to, řekl. Také se mu nelíbí povinnost pojištění i na další rizika kromě sucha, bez kterého zemědělci nedostanou plnou podporu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down