Zemědělci poškození suchem dostanou dalších 600 milionů korun, rozhodla vláda

Zemědělci poškození suchem dostanou dalších 600 milionů korun. Na dnešním jednání o tom rozhodla vláda, na twitteru o tom informoval ministr zemědělství Marian Jurečka. Celkově by tak odškodnění mělo dosáhnout 1,2 miliardy korun. Mluvčí ministerstva Markéta Ježková již dříve uvedla, že jenom zemědělci v živočišné výrobě by měli navíc získat 500 milionů korun.

Vláda na jaře uvolnila 300 milionů korun ze své rozpočtové rezervy, dalších 300 milionů korun přidalo ministerstvo. Nyní doplní dalších 600 milionů korun. Podle Jurečky by zemědělci měli dostat peníze v říjnu. Ježková uvedla, že 500 milionů korun je určeno zemědělcům v živočišné výrobě, dalších 100 milionů korun například pěstitelům ovoce, zeleniny, okrasných nebo ovocných školek.

Sumu doporučil ministrovi na konci června k přerozdělení i sněmovní zemědělský výbor. Vláda na začátku června uložila Jurečkovi, aby začal hledat spolu se svými kolegy nové způsoby řešení krizové situace v živočišné výrobě, ovocnářství a vinařství.

Mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková řekla, že SZIF přijal od zemědělců v období příjmu žádostí od 13. do 28. června více než 3600 požadavků na dotační program v celkové výši zhruba 1,2 miliardy korun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down