Sklizeň vinné révy začne v polovině září, má být až o 30 procent nižší než loni

Vinaři na jižní Moravě se připravují na začátek hlavní části sklizně. Letos začne v polovině září. Svaz vinařů očekává, že celková sklizeň bude kvůli jarním mrazům asi o 20 až 30 procent slabší než loni.

Hlavní sklizeň vinné révy začne podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka kolem 15. až 20. září. V tuto chvíli to vypadá tam, kde réva nezmrzla, dobře a výnosy zde se budou pohybovat na dlouhodobém průměru. Celková sklizeň za Českou republiku se sníží asi o 20 až 30 procent vlivem jarních mrazů, uvedl Půček. Někde už podle něj vinaři v menším sklízejí, ale v tuto chvíli ještě nemají hrozny dostatek cukrů.

Podle Josefa Svobody, vinohradnického manažera skupiny Bohemia Sekt, je počasí nyní pro vývoj bobulí a jejich zrání optimální. Pro zdárnou sklizeň je potřebné teplé a suché září. První rozbory cukrů a kyselin v bobulích podle něj ukazují, že momentálně jsou na tom o něco lépe bílé odrůdy, což se však může velmi rychle srovnat.

Na vinnou révu měl v létě pozitivní vliv dostatek slunečných dnů a vláhy. Jak řekla enoložka z vinařství Víno Blatel Iva Šantavá, na kvalitu bílých odrůd pozitivně působí dostatek vláhy, který byl rovnoměrně rozmístěný během celé vegetace. Je proto možné očekávat příznivou strukturu kyselin a velmi dobrou aromatickou kvalitu.

Letní měsíce navíc neprovázely žádné extrémy v podobě krupobití nebo velmi nízkých teplot. Největší škody ve vinicích tak letos napáchaly jarní mrazy, které ovlivnily výnos hroznů. Vliv mrazíků sice závisí na odrůdě i lokalitě, ale už nyní enologové potvrzují, že výnos hroznů bude proti roku 2015 nižší. V lokalitách nepoškozených mrazy bude výnos odpovídat dlouhodobému průměru. V lokalitách poškozených jarními mrazy může být pouze 30 procent obvyklého výnosu, odhaduje Šantavá.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down