Sněmovna propustila do závěrečného čtení rozšíření "zelené nafty"

Sněmovna propustila do závěrečného čtení novelu zákona o spotřebních daních, která má rozšířit vracení části spotřební daně z nafty i na živočišnou výrobu. Dosud se tzv. zelená nafta vztahovala pouze na rostlinnou výrobu. Rozšíření má pomoci živočišné výrobě, která je podle poslanců v tíživé situaci. Poslanci by měli novelu schvalovat na další schůzi v říjnu. V dnešním druhém čtení padly návrhy, aby se vratka vztahovala například na chovatele ryb nebo na hospodaření v lese.

Poslanci předlohu zřejmě schválí ve výrazně pozměněné podobě, protože ministr zemědělství Marian Jurečka se svým stranickým kolegou Petrem Kudelou a poslancem Pavlem Šrámkem předložili komplexní pozměňovací návrh. Podle nich má být vratka odstupňována podle intenzity chovu dobytka, takzvané dobytčí jednotky na hektar. "Myslím si, že ta myšlenka je principiálně správná," řekl Jurečka. Zemědělci v rostlinné výrobě by podle jejich návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Tento princip by měl fungovat do konce června 2017, od 1. července 2017 se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat. Nejméně by měly dostávat firmy bez živočišné výroby. Čím vyšší poměr živočišné výroby bude, tím vyšší bude i vratka daně.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down