Cukrovar v Českém Meziříčí zpracuje o sedm procent více cukrovky s mimořádnou cukernatostí

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, jediný cukrovar na východě Čech a druhý největší v republice, letos očekává nárůst objemu zpracované řepy asi o sedm procent přibližně na 800 000 tun. Zvětšily se totiž plochy oseté cukrovkou a po loňském slabším suchém roce se očekává vyšší výnos. Cukernatost řepy je letos mimořádně vysoká, kolem rekordních 20 procent, zatímco loni dosahovala 17 až 18 procent. Informoval o tom Josef Světlík z vedení cukrovaru.

Řepnou kampaň cukrovar, který patří firmě Tereos TTD, zahájil 15. září, zhruba o dva týdny dříve než loni. Trvat by měla přibližně do 10. ledna.

Letošní rok byl pro cukrovku vegetačně velmi dobrý, řekl Světlík. K vysoké cukernatosti pomohlo i teplé září. V Meziříčí by se mohlo vyrobit asi 120 000 tun cukru. Se sklizní řepy by zemědělci v rajonu cukrovaru měli být hotovi přibližně do 10. prosince.

Cukrovar by měl letos zpracovat cukrovku z plochy 11 700 hektarů, což je o 400 hektarů více než loni. Průměrná svozová vzdálenost řepy do cukrovaru je 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje.

Před letošní kampaní cukrovar investoval do nového zařízení na vyluhování sladkých řízků, takzvané difuze, které by mělo zvýšit výkonnost podniku. Další investice šla do výkupní laboratoře. Hradecký kraj před kampaní také za 18 milionů korun opravil zničenou silnici přes České Meziříčí, po níž vede doprava do cukrovaru a do nedaleké průmyslové zóny Kvasiny-Solnice.

Denní zpracovatelská kapacita meziříčského cukrovaru pro letošní kampaň zůstala na 7500 tunách. Větší je jen druhý cukrovar firmy v Dobrovici u Mladé Boleslavi, který denně dokáže pořezat 15 000 tun řepy. Tereos TTD je největší cukerní firmou v zemi. Meziříčský cukrovar má asi 100 stálých zaměstnanců a v řepné kampani nabírá dalších 80 brigádníků.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down