Do pohraničí na Náchodsku zasahuje ochranná zóna proti ptačí chřipce v Polsku

Do České republiky zasahuje v pohraničí na Náchodsku ochranná zóna proti ptačí chřipce. Ohnisko choroby je v Polsku v lokalitě města Kudowa Zdrój, asi jeden kilometr za hranicí. Drůbež by se zatím plošně v ochranné zóně vybíjet neměla. V dozorové oblasti jsou dva komerční chovy, uvedl za Státní veterinární správu (SVS) Petr Pejchal. V Polsku včera veterináři vybíjeli nakažený malochov drůbeže, veterináři v něm potvrdili typ nemoci H5N8. V České republice je nyní pět ohnisek nemoci a ochranné polské pásmo.

V novém pásmu na Náchodsku by měla platit stejná pravidla jako u ostatních ohnisek. Například se bude zjišťovat, kolik ptáků v oblasti je. V jednom ze dvou komerčních chovů nyní podle veterinářů drůbež není. Soupis všech hospodářství s chovem drůbeže a jiných ptáků by měl být v ochranném pásmu hotový nejpozději do 16. ledna. V pásmu dozoru bude do stejného data proveden soupis všech komerčních chovatelů drůbeže.

Ochranná zóna je podle údajů veterinářů v tříkilometrové oblasti od ohniska v katastrálních územích osmi obcí, a to Babí u Náchoda, Běloves, Dobrošov, Malá Čermná, Malé Poříčí, Pavlišov, Velké Poříčí a Žďárky. Do dozorové oblasti v okruhu deseti kilometrů od ohniska nákazy spadá 57 obcí a měst, například Hronov, Police nad Metují, Olešnice v Orlických horách a také dvacetitisícový Náchod.

Protože se nákaza zatím nevyskytla na území kraje, nebylo podle hejtmana Jiřího Štěpána nutné svolávat bezpečnostní radu kraje. V případě, že to bude situace vyžadovat, bezpečnostní rada kraje bude svolána,  uvedl hejtman.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down