Počet ohnisek ptačí chřipky se v ČR zvýšil na dvacet

Veterináři během víkendu potvrdili pět nových ohnisek ptačí chřipky v Česku. Počet ohnisek tak vzrostl o třetinu na dvacet. Jedno nové ohnisko je i v Pardubickém kraji, kde dosud žádné nebylo. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. U všech nových ohnisek šlo o neregistrované malochovy.

V Pardubickém kraji je potvrzena choroba v obci Koldín na Orlickoústecku. "Jedná se o malochov do 40 kusů drůbeže, zastoupeny jsou slepice, kachny a husy," řekl ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč. Podle něj byla také v pátek potvrzena ptačí chřipka u jedné z uhynulých labutí v Pardubicích, u volně žijících ptáků se ale žádná mimořádná opatření neprovádějí. Další nová ohniska jsou v Liberci-Hanychově v chovu s deseti kusy drůbeže, v Orlové v Moravskoslezském kraji, kde má chovatel 50 kusů, a ve středočeské Hlásné Třebáni a v Kostelci nad Labem. "Z celkového počtu osmi slepic jich uhynulo sedm a z celkového počtu 11 kachen uhynula jedna, zbytek ptáků byl v sobotu utracen," řekl o Kostelci Pejchal. V Třebáni má chovatel 50 kusů drůbeže, která se bude utrácet v pondělí. Dnes se také okolo ohnisek vytyčí ochranná a dozorová pásma, kde je zpřísněný veterinární dozor.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down