06.02.2017 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na vysočině loni stoupla výroba hovězího masa skoro o desetinu

Na vysočině loni stoupla výroba hovězího masa o 9,6 procenta na 15 945 tun v jatečné hmotnosti. Byla druhá nejvyšší v Česku, více hovězího masa minulý rok dodali jen chovatelé skotu z Pardubického kraje. Produkce vepřového masa podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) na vysočině minulý rok zaznamenala pokles, a to o 6,2 procenta.

Vepřového masa plynulo z vysočiny minulý rok 22 359 tun. Vysočinu v těchto dodávkách předčily tři kraje: Středočeský, Jihočeský a Jihomoravský. Výroba vepřového masa se vloni snížila i v celém Česku, a to o 3,3 procenta na 220 334 tun. Vývoj ovlivňují výkupní ceny. Chovatelé prasat podle nedávného vyjádření Agrární komory ČR sice od poloviny loňského roku zaznamenali zvýšení cen zhruba o 20 procent, ale ani tak loňská průměrná cena 38,57 koruny za kilogram nepřekročila dlouhodobý průměr 41,80 Kč za kilogram.

Na vysočině se produkce vepřového masa snižuje delší čas. V roce 2010 převýšila 42 500 tun, tehdy byla největší v ČR. Od té doby s výjimkou roku 2014 klesala. Naopak ve výrobě hovězího masa podle statistik vysočina v posledních letech posilovala.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down