Sklizeň obilovin a řepky pokročila

Podle šetření Státního zemědělského intervenčního fondu k 24. červenci sice sklizeň základních obilovin a řepky pokročila, ale její rychlejší postup komplikují místní dešťové přeháňky a také zralost jednotlivých druhů obilovin. V průběhu minulého týdne se počasí umoudřilo, místy byly tropické teploty, a tak se žně rozběhly i v krajích, kde v minulých týdnech začaly pouze symbolicky. Dešťové přeháňky se vyskytovaly až v závěru týdne, a tak znovu v mnoha krajích zpomalily celkový postup žní. Přesto oproti minulému roku je v třetím sklizňovém týdnu patrný rychlejší průběh sklizňových prací u základních obilovin a mírné zpoždění u řepky. K 24. červenci bylo sklizeno 21,8 procenta ploch základních obilovin a 23,2 procenta ploch řepky proti 15 procent ploch základních obilovin a 29,1 procenta ploch řepky k 25. červenci 2016. Aktuální průměrný výnos obilovin v ČR ve výši 5,22 t/ha je zatím na dobré úrovni, ale je o 0,93 tuny z hektaru nižší než v roce 2016, kdy dosáhl k tomuto datu hodnoty 6,15 tuny z hektaru. 

K 24. červenci byly pod střechou obiloviny z celkem 274,8 tisíce hektarů, což představuje přibližně 21,8 procenta jejich ploch. Jejich celková produkce dosáhla 1,436 milionu tun, což je o 273,3 tisíce tun větší množství než stav zjištěný v tuto dobu v roce 2016, kdy bylo sklizeno 1,162 milionu tun. Postup sklizně i v letošním roce vykazuje značné lokální rozdíly. Nejpomaleji probíhají žně v Karlovarském kraji, kde je zatím sklizeno pouze 3,4 procenta ploch obilovin a žádné procento ploch řepky. Sklizeň zaostává také v Moravskoslezském a Libereckém kraji, kde je sklizeno 3,7 procenta a 7,4 procenta ploch základních obilovin.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down