Vinaři z Chateau Valtice na Břeclavsku v sobotu v noci sklízeli hrozny z půlhektarové vinice u Dolních Dunajovic na dunajovických kopcích a pustili se do výroby ledového vína. Prémiového sladkého vína vyrobí zhruba 2500 lahví o objemu 0,2 litru. Sobotní noc byla první, která sklizni ledového vína přála, protože bylo minus 9,5 stupně, řekl ředitel vinařství David Šťastný.
Jen malá část vinařů si ponechává na vinohradech víno až do zimy, protože výroba je spojená s rizikem. "Udržet na vinici zdravé hrozny nebylo v letošní sezoně jednoduché, zvlášť během deštivého září. Někteří kolegové museli sklidit hrozny dříve, aby je nenapadla plíseň," řekl Šťastný. Množství vinařů, kteří na jižní Moravě ledové víno pěstují, se v posledních letech nemění a i výměry, které si ponechávají, zůstávají podobné.
Zda však sklízeli o víkendové noci i někteří kolegové, Šťastný neví. "Vím však o jednom vinaři z Mikulovska, který to nevydržel a sklízel před týdnem. Dnes bude asi litovat," poznamenal.
Valtičtí si ponechali ke sklizni odrůdu Veltlínské zelené, která se jako pozdní pro ledové hodí podobně jako Ryzlink rýnský či vlašský. "Cukernatost hroznů byla 38 stupňů," doplnil Šťastný. Ledové víno jako prémiová pochoutka putuje z Valtic do restaurací a prémiových vinoték. Cena dvou deci se stejně jako v minulých letech bude pohybovat okolo 300 korun.*