Problém dvojí kvality potravin se podle prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana týká výhradně zahraničních výrobců, nikoliv českých. Šéf komory vítá, že tento problém začala Evropská unie řešit. Uvedl to na konferenci Food forum v Brně.
Legislativní řešení vidí Toman v uvedení nové nekalé praktiky v evropské směrnici. Není nutné vytvářet speciální předpisy, jen uvést, že je to nepřípustné, vysvětlil.
Podle něj by firmy na výrobcích měly povinně uvádět zemi původu a konkrétního výrobce. Tlak veřejnosti a konzumentů podle něj automaticky povede k tomu, že obchodní řetězce začnou praxi různé kvality potravin prodávaných v jednotlivých zemích odbourávat. Toman zmínil, že změnu politiky už plánuje v ČR Globus nebo Kaufland. Podle něj je to ten správný tlak.
Podle ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka je vyřešení problému dvojí kvality potravin jednou z priorit. Eurokomisařka Věra Jourová v dubnu Evropské komisi navrhne, aby zařadila různou kvalitu potravin v podobných obalech na seznam nekalých obchodních praktik. Představí také metodiku kontrol v unii, podle níž by se měly dozorové orgány řídit. Na metodice pracují zástupci 15 členských států. Po vytvoření metodiky by měly začít intenzivnější kontroly ze strany členských států. České Ministerstvo zemědělství na ně má letos vyhrazen milion korun, uvedl Milek.
Pod pojmem dvojí kvalita potravin se rozumí například používání náhražek masa ve východních státech unie u výrobků, které na západě mají v sobě maso. Podobně je tomu u menších podílů ovoce například v jogurtech.
Český stát loni několikrát testoval kvalitu potravin. Z posledního šetření vyšlo, že z 21 testovaných dětských výživ, krmiv pro domácí zvířata a privátních výrobků obchodních řetězců prodávaných v podobném obalu v Německu, Rakousku, Česku, na Slovensku a v Maďarsku jich bylo stejných sedm. Tři výrobky byly mírně odlišné, jedenáct jich bylo jiných.*
Moc pěkný článek děkuji a doporučuji.