07.05.2018 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stát bude moci řešit kůrovcovou kalamitu podle krizového zákona

Stát bude moci řešit kůrovcovou kalamitu podle krizového zákona, umožní mu to novela lesnické vyhlášky, kterou v pátek podepsal ministr v demisi Jiří Milek. Podobně jako loni na Zlínsku při vyhlášení krizového stavu kvůli africkému moru prasat bude mít exekutiva v případě vyhlášení krizového stavu větší pravomoci. Podle vyhlášky také lesníci nebudou muset prioritně vyhledávat suché, mrtvé stromy, které už kůrovec opustil, budou muset těžit stromy napadené tímto broukem, ze kterých ještě nevylétl, informovalo ministerstvo.

Stát si od vyhlášky slibuje zrychlení boje s parazitem. Novela začne platit poté, co vyjde ve Sbírce zákonů, mělo by se tak stát v první polovině května. Kůrovcová kalamita se zejména na východě republiky stále zvětšuje. Je to mimo jiné důsledek sucha v posledních letech. Ministerstvo ji označuje z hlediska rozsahu za největší v novodobé historii českého lesnictví.

"Novela vyhlášky obsahuje odkaz na již existující krizovou legislativu, a to pokud se jedná o kalamitu regionálního nebo celostátního rozsahu, kdy je poškozeno životní prostředí nebo lesní porosty rozvráceny působením abiotických nebo biotických činitelů a není v silách vlastníků lesů zvládnout zpracovat zasažené dřevo včas a nelze tuto přírodní pohromu zvládnout běžnou činností správních úřadů, orgánů krajů a obcí," sdělil úřad.

Podle zákona může vláda v době krizového stavu například nasadit vojáky v činné službě a jednotky požární ochrany nebo ministerstva mohou vytvářet podmínky pro krizovou komunikaci.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down