Spotřeba mléčných výrobků bez másla loni v ČR klesla o jeden kilogram na 246,5 kg na osobu. Samotná spotřeba másla klesla o šest procent na 5,1 kilogramu na osobu. Sdělil to předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Podle něj byl pokles v ČR nižší než ve zbytku Evropy a v budoucnu česká spotřeba opět stoupne. Lidé loni více jedli jogurty a další fermentované výrobky. Začíná se rozvíjet také spotřeba jogurtových smoothie nebo zeleninových dipů.
"Spotřeba spíše stagnovala, spadla jen o kilo, zatímco v ostatních zemích Evropy byl pokles větší. Nyní má opět lehce rostoucí tendenci," uvedl Kopáček. Potenciál spotřeby je podle něj kolem 260 kilogramů na osobu a rok. V loňském roce prudce vzrostla cena másla. Podle údajů Českého statistického úřadu činila například loni v srpnu průměrná cena čtvrtky másla 52,31 Kč, meziročně o 45,2 procenta více. Ceny másla byly rekordně vysoké v celé EU. Aktuálně ceny tohoto tuku také vzrůstají, například proti loňskému červnu bylo letos máslo dražší o 10,9 procenta. Ceny obecně rostou z důvodu menšího obsahu mléčného tuku v letních měsících v mléce, ale také kvůli zvyšující se světové poptávce. Cena by mohla vzrůst také kvůli nedostatku krmiva pro skot, kvůli kterému se jeho ceny zvedají. ČR má jednu z nejvyšších spotřeb jogurtů a dalších zakysaných výrobků v rámci střední Evropy, je to zhruba 15,5 kilogramu na osobu a rok. Podobně je tomu u tvarohů, kterých každý Čech v průměru sní 4,7 kilogramu. Tvrdý tvaroh je podle Kopáčka doménou střední a východní Evropy, například Polska a Ukrajiny, kde se používá do salátů nebo na knedlíky.*