Veterináři při letošních kontrolách teploty prodávaného masa zjistili pochybení v 1,5 procenta případů z 3500 kontrol. Prověřují hlavně malá samostatná řeznictví, kde se maso upravuje. Maso musí být skladováno při teplotě do sedmi stupňů Celsia, vnitřnosti do tří stupňů, drůbeží nebo mleté maso pak do čtyř stupňů, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Od července se provádějí také kontroly zaměřené na dodržování teplot v distribučních skladech, kde je cílem zjistit, zda se potravina dopravuje do skladu v požadované teplotě a zda jej i za vhodných teplotních podmínek opouští, dodal mluvčí. Veterináři loni vybrali na pokutách rekordních 29,5 milionu korun, o milion více než předloni. V loňském roce neuložili veterináři žádnou jednotlivou rekordní pokutu, nejvyšší byly v hodnotě 200 000 korun.*