Sucho způsobilo škody za miliardy

Sucho způsobilo letos škody v českém zemědělství za devět až 11 miliard korun. Zemědělci budou chtít od státu odškodnění dvě až 2,5 miliardy korun, aby pomoc byla ekvivalentní kompenzacím v Německu. Největší škody budou na obilovinách, u cukrové řepy, chmele i na krmných plodinách, řekl na tiskové konferenci na Zemi živitelce v Českých Budějovicích prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. U obilovin tak podle něj bude pokles proti loňsku o zhruba 7,5 procenta, přičemž loňský rok byl podprůměrný.

Zemědělci by chtěli odškodnění do konce roku. Ministr zemědělství Miroslav Toman je připraven se zemědělci jednat, zvažuje už nejvhodnější způsob vyplácení náhrad. „Uvažujeme o vyplácení náhrad za škody nad 30 procent, posuzovaných na základě jednotné a jednoduché metodiky ve spolupráci například s Českým hydrometeorologickým ústavem na úrovni jednotlivých katastrů tak, aby pomoc byla co nejrychlejší,“ sdělil vedoucí tiskového oddělení ministerstva Václav Tampír. Jandejsek uvedl, že peníze je třeba přerozdělovat podnikům, které skutečně problémy měly. To by mělo být určeno i na základě meteorologických šetření nebo portálu Intersucho, dodal. Částka by se podle něj rozhodně neměla přerozdělovat plošně. V některých regionech podle něj problémy nebyly vůbec, jinde jsou ale velké. Jandejsek poznamenal, že pršelo jen málo a v době, kdy to úrodě už nepomohlo. Situace je podle něj velmi složitá v oblastech, kde se pěstuje tráva. „Kukuřice na jednotku sušiny potřebuje 200 litrů vody, tráva 500 až 600 litrů vody,“ ilustroval. Ze zprávy vědeckého týmu InterSucho vyplývá, že suchem bylo předminulý týden postiženo 94 procent území České republiky. Na 70 procentech území bylo sucho výjimečné či extrémní. Jandejsek očekává, že poroste cena krmiv, což se promítne i do nákladů zemědělských podniků. Apeloval na zpracovatele a obchodní řetězce, aby zvýšené náklady celé nepromítly do cen pro spotřebitele.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down