Dalších pět mlékáren bude vyvážet produkty do Jižní Koreje

Počet českých mlékáren, které mohou vyvážet své produkty do Jižní Koreje, vzrostl o pět na devět. Letos tam zatím podniky vyvezly 456 tun výrobků. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Zástupci korejského ministerstva se byli v říjnu podívat do českých podniků, díky návštěvě budou mít další zájemci v budoucnu jednodušší registraci pro vývoz. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka je Jižní Korea perspektivní teritorium.

Do Koreje dosud mohly vyvážet Mlékárna Benešov, jihomoravská Eligo, společnost Euroserum a Moravia Lacto. Nyní nově budou moci region využít tři závody Madety, Pinko Benešov a Bohemilk Opočno. Dosud se museli žadatelé o export připravit na příchod korejských inspektorů do závodu. Letos po misi ministerstva, která zkontrolovala i český dozorový systém, již čeští výrobci nebudou muset projít fyzickou kontrolou závodů, bude stačit písemná žádost a dokumentace, kterou si následně Korejci zkontrolují.

Letos se spektrum povolených vyvážených mléčných produktů rozšířilo, dříve mohlo jít o sušené mléko, syrovátku a sýry, nově přibyly zmrzlina, mléko, zpracovaná nebo kysaná mléka, zahuštěná mléka, smetana a máslo. "V současné době je Jižní Korea sama soběstačná v mléce necelými 50 procenty. A spotřeba mléka v Jižní Koreji velmi rychle narůstá," řekl Kopáček. Podle něj asijská země potřebuje hlavně mléko, nedostatečná je i výroba v tamních sýrárnách.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down