Počet kontrol v oblasti hygieny potravin stoupl na více než padesát tisíc

Ředitel odboru veterinární hygieny Jan Váňa informoval, že celkový počet kontrol v oblasti hygieny potravin meziročně vzrostl o 4500 na 51 tisíc. Nejvýraznější nárůst byl zaznamenán u společných kontrol přepravy potravin s celníky a Policií ČR. Jejich počet se přiblížil osmi stovkám a meziročně se zvýšil o osmdesát procent. „Díky spolupráci s ostatními dozorovými orgány se daří vytipovávat problematické přepravce či provozy, do nichž směřují,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy Jan Váňa.

Meziročně mírně také rostl počet kontrol v místě určení zásilek potravin, jako jsou sklady, logistická centra a podobně, přiblížil. Veterinární inspektoři vloni provedli také deset mimořádných kontrolních akcí zaměřených na potraviny. Zaměřily se například na kojenecké výživy a příkrmy, na dodržování teplot zboží v distribučních centrech a skladech. V souvislosti s rozšiřováním AMP v některých evropských zemích probíhal od října rozsáhlý plošný monitoring zásilek vepřového masa a zvěřiny ze zahraničí. V žádném z více než tří tisíc dosud odebraných vzorků nebyl virus nákazy zjištěn, dodal Váňa. Při plánování kontrol se SVS snaží zaměřit na opakovaně problematické subjekty, naopak, podnikatele, kteří jsou dlouhodobě bezproblémoví, kontrolovat méně často.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down