Nelze vyloučit, že maso z nemocných polských krav se mohlo dostat i na Slovensko, sdělila deníku SME slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Od pondělka provádí veterináři a hygienici v zemi rozsáhlé kontroly dovozců, výroben, skladů, obchodů i restaurací. Vadné maso zatím neobjevili.
Slovenské úřady tak reagují na pondělní zjištění o výskytu masa z nemocných krav v sousedním Polsku. Odebrané vzorky zasílají odborníci do laboratoří. Zjišťují, odkud maso pochází, jaká je jeho kvalita, zda není nebezpečné či neobsahuje kupříkladu antibiotika.
České ministerstvo zemědělství oznámilo, že podle polských dozorových orgánů maso z nemocných krav nebylo vyvezeno do zahraničí, tedy ani na Slovensko. Slovenské úřady přesto obyvatelstvo varují před nákupem masa na trzích či v podomním prodeji.
Jakou nemocí polská zvířata trpěla, není jasné. Proto je také těžké odhadnout, jaké následky může mít jeho konzumace pro lidi. "Asi nejčastějšími problémy může být zvracení, průjmy, zvýšená teplota. Když má třeba pacient alergii na antibiotika a nemocná zvířata jimi byla léčena, nemá kontrolu nad tím, jestli je v hovězím mase nesnědl," sdělila médiím odbornice slovenského ministerstva zemědělství.*