Inspektoři Evropské komise začali kontrolovat polská jatka. Audit potrvá dva týdny a zaměří se na hovězí a drůbež, oznámila dnes zástupkyně hlavního veterinárního lékaře Katarzyna Piskorzová. Podle televize Polsat dodala, že jde o rutinní, již dříve naplánovanou kontrolu.
Inspektoři audit začali v pondělí návštěvou veterinární inspekce a schůzkou s hlavním veterinářem. "Projednal se harmonogram kontrol, které potrvají nejbližší dva týdny," řekla Piskorzová.
Inspektoři mezitím vyjeli do několika polských vojvodství, kde prověří vybrané masozpracující podniky. Ve třech vojvodstvích se zaměří na závody vyrábějící hovězí, v dalších třech na produkci drůbežího. Mají kontrolovat hlavně "rozpoznatelnost" zvířat a masa, podmínky výroby a porážek a dodržování hygienických zásad. Z kontroly má vzniknout zpráva, ještě se však neví, kdy ji obdrží polské úřady.
Jde o druhou kontrolu inspektorů EK. První se odehrála na začátku února a souvisela s odhalením nelegálních porážek dobytka, ze kterého se maso vyvezlo do několika zemí včetně Česka. Kontrola předběžně shledala nedostatky v systému kontroly a EK předala Polsku svá doporučení ohledně identifikace a registrace zvířat, trestů za nelegální porážky a zlepšení dohledu. Polsko se zavázalo podniknout krátkodobé i systémové změny. V pondělí polské ministerstvo zemědělství předalo informace o podniknutých krocích Evropské komisi, jakož i českému ministrovi zemědělství, který zavedl restriktivní kontroly polského masa, připomněl Polsat.*