Z výsledků mimořádných kontrol vajec před Velikonocemi a po nich vyplývá, že Češi jedli zdravotně nezávadná a kvalitní vejce jak z domácí produkce, tak z dovozu. Na veletrhu Animal Tech v Brně to uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Inspektoři udělali 77 kontrol a odebrali 86 vzorků. Přišli pouze na tři pochybení, která neměla na bezpečnost vajec vliv.
"Kontroly vajec děláme celoročně a vzorky odebíráme ve chvíli, kdy máme podezření, že jsou špatně označená. Před Velikonocemi děláme akci mimořádnou. Vejce z tuzemské produkce kontrolujeme v balírnách, třídírnách a provozech, kde se zpracovávají. Vejce z dovozu kontrolujeme na takzvaných místech určení, což je první místo, kam v Česku dovozová vejce míří," řekl Semerád.
Až do 3. května, tedy ještě dva týdny po Velikonocích, kontrolují veterináři vejce dále. "Zjišťujeme, zda někdo nedává na trh nějaké zbytky. Kontrolujeme správné označení, balení a vzorky vyšetřujeme v laboratořích. Vzhledem k náročnosti testování jsme zatím prověřili přes polovinu vzorků a všechny s negativním výsledkem," řekl Semerád. Drobnější nedostatky zjistili veterináři tři, loni jeden. Letos šlo o to, že vařená a barvená vejce z Německa neměla dokumentaci v češtině, v jedné zásilce bylo větší množství vajec s porušenou skořápkou a v jednom případě se vejce skladovala při 20 stupních, maximální teplota je 18 stupňů. Vejce patří podle Semeráda obecně k bezpečným potravinám. Předloňská kauza, kdy se na trhu objevily vejce obsahující pesticid fipronil, byla ojedinělým případem.*