Spotřeba mléčných výrobků loni klesla na 245,8 kg na osobu

Spotřeba mléka a mléčných výrobků loni v ČR klesla o 0,3 procenta na 245,8 kilogramu na osobu bez započítání másla. Sdělili to zástupci Českomoravského svazu mlékárenského. "Je to jen o 0,3 procenta méně než v roce předchozím, ale okolní svět zaznamenal v roce 2018 významně větší propad z důvodu celosvětově snížené spotřebitelské poptávky. Takže u nás jde o velmi dobrý výsledek," řekl předseda svazu Jiří Kopáček.

Výraznější pokles spotřeby byl loni u mléčných konzerv, tedy kondenzovaného a sušeného mléka, a to o 11,8 procenta na 1,5 kilogramu. U samotného mléka klesla spotřeba o dvě až tři procenta na 59,7 litru, konzumních smetan loni Češi spotřebovali kolem 5,4 litru na osobu. Naopak vzrostla spotřeba sýrů a tvarohů. Spotřeba samotného másla loni meziročně klesla o dvě procenta na 5,1 kilogramu na osobu.
Fermentovaných výrobků, jako jsou jogurty nebo zakysané nápoje, loni spotřebovali Češi kolem 15 kilogramů na osobu, což znamenalo meziroční pokles o dvě procenta. Sýrů a tvarohů se snědlo 17,9 kilogramu, dlouhodobě se u nich zaznamenává podle svazu mírný nárůst. "Máme stabilní spotřebu smetanových a tvarohových krémů a mléčných dezertů 3,1 kg na osobu," dodal Kopáček.
Svaz také vyhlásil výsledky soutěže o nejlepší mlékárenský výrobek, kterým se stal sýr Lučina Mini od firmy Savencia Fromage & Dairy Czech Republic. V 11 kategoriích hodnotilo výrobky 23 nezávislých porotců, posuzovala se nejen celková kvalita přihlášených výrobků, ale také obchodní rozšířenost nebo marketingové aktivity.*

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down