Produkce vína ve Francii by letos mohla klesnout až o 13 procent. Může za to nepříznivé počasí, včetně krupobití, mrazu a rekordní vlny veder, které poškodilo úrodu. Podle prvního odhadu ministerstva zemědělství by se letošní úroda měla pohybovat v rozmezí 42,8 milionu až 46,4 milionu hektolitrů, což je o šest až 13 procent méně než loni, uvedla agentura Reuters. Francie je druhým největším producentem vína na světě.
Loni úroda ve Francii činila 49,4 milionu hektolitrů. Jeden hektolitr odpovídá zhruba 133 standardním lahvím. Nejnovější odhad ministerstva je také dva až pět procent pod průměrem za posledních pět let.
Nepříznivé počasí na jaře, v době květu, poškodilo zvláště západní pěstitelské oblasti, včetně Bordeaux. Jižní oblasti pak potrápila vedra koncem června, která spálila hrozny. Ve Francii byla v době veder na konci června naměřena nejvyšší teplota, 45,9 stupně Celsia. Období veder způsobilo řadu požárů a některé vinice uschly. Lokální škody způsobilo letos také krupobití a mráz, a to v oblasti Bordeaux či v regionu Burgundsko.
Část země také minulý měsíc potrápil nedostatek srážek a podle ministerstva výše vlhkosti půdy je ve většině vinařských oblastí pod normální úrovní. Nejmenší problémy způsobilo počasí v oblasti Champagne. Podmínky v době květu zde byly velmi dobré a škody vzniklé kvůli počasí jsou zde jen omezené. I zde však ministerstvo čeká nižší produkci než loni.*