Populace hrabošů klesly o čtvrtinu

V březnu proti únoru celorepublikově klesly populace hrabošů o 27 procent, odborníci tak zjistili 478 aktivních východů z nor na hektar. Uvedla to mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková. Stejně ale populace hrabošů přesahují desetinásobně tzv. jarní práh škodlivosti. Nárůst aktivity zaznamenali odborníci ve Středočeském, Olomouckém a hlavně v Pardubickém kraji.

Situace je podle Krškové srovnatelná s loňských jarem, kdy bylo touto dobou průměrně 513 aktivních východů z nor na hektar. "Při této intenzitě výskytu hrabošů jsou ohroženy nejen porosty ozimů, ale i porosty jarních plodin, které představují šťavnatý, a tedy velmi atraktivní zdroj potravy," dodala mluvčí. Nejrychleji populace aktuálně vzrostla v Pardubickém kraji, letos by mohl být hraboš hodně aktivní v Čechách. Stále je ale nejohroženější jižní Morava. "Zda se budou škody, způsobené hrabošem polním v loňském roce, opakovat, rozhodne až rozvoj jeho populací v průběhu měsíců května a června," uzavřela mluvčí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down