Kvůli nedodržování hygienických postupů, výskytu myšího trusu nebo plísně v prodejně či jejím zázemí zavřeli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) od poloviny května 14 prodejen potravin v sedmi krajích Česka. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Inspektoři se do terénu vrátili po skončení nouzového stavu 17. května letošního roku a mimo jiné obnovili i kontroly podmínek prodeje potravin a jejich skladování.
"U převážné většiny uzavřených provozoven inspektoři zjistili zanedbání opatření proti výskytu škůdců, zejména hlodavců. Kontrola v prodejnách nebo zázemí zjistila výskyt myšího trusu, potraviny poškozené myším požerem a v některých případech i výskyt mrtvých myší. K dalším častým prohřeškům patřil dlouhodobě zanedbaný úklid - znečištěné podlahy a prodejní regály, výskyt plísní v provozovně nebo dokonce v chladicích zařízeních," přiblížil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Některé prodejny potravin uzavřeli inspektoři celé, u jiných pouze některou část, například sklad balených potravin nebo pult, kde se prodávají nebalené potraviny (například uzeniny).
"Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v provozovně uloží inspektoři na místě zákaz užívání prostor. Zároveň nařídí provozovateli, aby odstranil zjištěné nedostatky. Při opakované kontrole inspektoři posoudí, jestli provozovatel uvedl podnik do souladu s požadavky zákona a až poté případně zákaz uvolní. Následně je zahájeno správní řízení o uložení pokuty," dodal Kopřiva.*