Žalobce zastavil část stíhání bývalého ředitele Lesů ČR Szóráda

Státní zástupce zastavil stíhání bývalého ředitele Lesů ČR (LČR) Daniela Szóráda kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství ale pro to policisté nemají dostatek důkazů, informoval web Hospodářských novin. Szórád je nadále stíhán pro podvod, kterého se podle policie dopustil nedodržením konkurenční doložky po odchodu z místa ředitele LČR. V čele firmy spravující téměř polovina lesů v Česku byl Szórád od dubna 2014 do května 2018.
V sídle LČR zasahovali policisté v dubnu 2019. Ministr zemědělství Miroslav Toman tehdy uvedl, že razie se týkala doby Szórádova působení v čele podniku. Letos v únoru policie Szóráda obvinila z porušení povinnosti při správě majetku a z podvodu. Podle kriminalistů způsobil škodu zhruba 1,8 miliardy korun.
Szórád vinu od počátku odmítal a obvinění označil za absurdní. V únoru napsal, že vyšetřovatel shledal jako zločin porušení povinnosti při správě cizího majetku jeho postup podle vládního usnesení prezentovaný na tiskové konferenci v září 2017. Na té Szórád informoval, že LČR nabídnou kvůli kůrovcovým a jiným kalamitám těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down