Na založení a obhospodařování biopásů fond vyplatí 81 milionů korun

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začíná vyplácet další dotace na Agroenvironmentálně-klimatická opatření (AEKO). Jedná se o dotační opatření určená na založení a obhospodařování krmných a nektarodárných biopásů. Fond tak mezi zemědělce rozdělí celkem 81 milionů korun. Informovala o tom tisková mluvčí SZIF Lenka Rezková.

Dotační opatření na založení a obhospodařování biopásů zahrnuje podopatření na krmné biopásy. O tuto dotaci požádalo v loňském roce 302 zájemců, kterým bude rozdělena částka téměř 59 milionů korun. Dalším podopatřením jsou nektarodárné biopásy. K této dotaci se sešlo 206 žádostí a žadatelům se vyplatí celkem 22 milionů korun. "Uvedená dotační opatření podporují biodiverzitu ptactva, drobných obratlovců a opylovačů v zemědělské krajině formou zajištění potravních zdrojů a poskytnutí úkrytů v období, kdy je jich v zemědělské krajině nedostatek. Dotace jsou vypláceny na hektar  biopásu. Žadatelé musí založit biopás o požadovaných rozměrech a dodržovat předepsaný způsob obhospodařování," vysvětlila Rezková s tím, že žádosti o tyto dotace se podávají prostřednictvím Jednotné žádosti. Žadatelé se mohou pro urychlení výplat vzdát práva na odvolání. To je možné provést přes Portál farmáře v části Ostatní podání. Případně lze využít formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“, který je na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost, doplnila mluvčí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down