Značkou regionální potravina Libereckého kraje se může pyšnit dalších devět výrobků. Prestižní soutěž se uskutečnila už podvanácté, porota letos posuzovala 77 výrobků od 25 farmářů a potravinářských firem v kraji. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková. Soutěž Regionální potravina vyhlašují každoročně ve všech krajích České republiky. Mimo Libereckého kraje už mají letos své vítěze například ve středních a jižních Čechách.
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. "Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale zato několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila," uvedl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Na označení Regionální potravina Libereckého kraje navrhla porota kladenskou pečeni ze společnosti Podkrkonošská uzenina, Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě z firmy Maso Rydval, GRIL přírodní sýr nezrající solený z jeřmanické mlékárny nebo Filounský BIO jogurt bílý od farmáře Martina Šourka z Plavů. Regionální potravinou bude nově také pšenično-žitný chleba DOK liberecké společnosti NORDBEANS, smetanovo-tvarohový dort od Ivany Jablonovské z Mimoně, desítka Luž z Pivovaru Cvikov, kysané zelí od firmy Samir nebo med od Pavla Neumaiera z Dolní Řasnice.
Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Pro spotřebitele má být značka zárukou, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let.*