Sklizeň ovoce má letos vzrůst o šest procent, výrazně více bude meruněk

Letošní sklizeň ovoce v České republice by měla meziročně vzrůst o šest procent na 150 413 tun. Proti průměru sklizní předchozích pěti let by měla být vyšší o necelých pět procent. Jarní mrazy úrodu nesrazily. Výrazný nárůst sklizně se čeká u meruněk, pokles bude u švestek a višní. Vyplývá to z odhadu sklizně provedeného k 15. červnu Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ). Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se pohybuje kolem 1,3 miliardy korun.

"Letos očekáváme v podstatě průměrnou sklizeň ovoce," komentoval pro odhad sklizně předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Upozornil, že po chladném a deštivém jaru je vegetace opožděná. Jabloní, které jsou hlavním ovocným druhem, se to dotýká tím, že k propadu plůdku dochází až nyní. Ludvík proto předpokládá, že se nenaplní odhad zvýšení sklizně jablek o šest procent a jejich sklizeň nakonec bude průměrná. Zatím se u jablek čeká sklizeň na úrovni 125 600 tun.
Na obtížnost letošního odhadu upozornil i ÚKZUZ. "Odhad sklizně byl poznamenán tím, že po dlouhé chladné periodě nedošlo v mnoha sadech k pravidelnému červnovému propadu. Propad plůdku je i odrůdově specifický," uvedla mluvčí ústavu Ivana Kršková. Nevyloučila, že zářijový odhad sklizně by se mohl od červnového výrazně lišit.
Velmi chladné a deštivé počasí v době květu se projevilo horším opylením u švestek, třešní a višní, takže jejich úroda by měla být z dlouhodobého pohledu o sedm až 17 procent nižší. I tak by si švestky měly odhadovanou sklizní 7534 tun udržet po jablkách pozici druhého hlavního ovocného druhu v Česku. Na třetím místě by měly zůstat hrušky, u nichž se čeká zvýšení sklizně o 14 procent na 6553 tun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down