06.01.2017 | 12:01
Autor:
Kategorie:

Utracena bude veškerá drůbež v ochranném pásmu

Státní veterinární správa dnes na základě vyhodnocení nákazové situace rozhodla, že se vybije veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů od ohnisek ptačí chřipky na jižní Moravě. Vedle drobných chovů půjde i o reprodukční chov kachen společnosti Sebol, kde je 6000 ptáků. Zničit se v něm také bude muset 60 000 násadových vajec. O kolik kusů drůbeže celkem půjde, se zatím přesně neví. Utrácení začne dnes. Oznámil to na briefingu ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Ptačí chřipka se do České republiky dostala zhruba po deseti letech, je i ve většině evropských států. V ČR jsou zatím potvrzena tři ohniska na jižní Moravě.

Do utrácení budou zahrnuty všechny malochovy drůbeže, podle původního sčítání v kontaktních hospodářstvích se mělo jednat asi o 1100 kusů, v současné době se odhaduje že půjde o několik tisíc zvířat. Utráceno v případě žádosti chovatele nebude exotické ptactvo v uzavřených pásmech. Pro chovy těchto ptáků budou stanoveny podmínky biologické bezpečnosti. V předchozích dvou dnech bylo přímo v ohniscích nákazy utraceno okolo 100 kusů drůbeže. "Utrácení bude provádět naše pohotovostní středisko, a to jak z Brna, tak z Hradce Králové," dodal Semerád. Se zabíjením zvířat pomůžou i vojáci. "V oblastech se neustále objevují nová hlášení o úhynu," vysvětlil ředitel, proč se k plošnému vybití veterináři rozhodli.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down