Hrozny na vinici Solomona Nersezašviliho byly téměř zralé, když koncem srpna udeřilo silné krupobití. Ledové koule za půl hodiny zničily většinu úrody a měsíce tvrdé práce. Podobné bouře přitom už dlouho sužují gruzínský region Kachetii v podhůří Kavkazu, který mnozí považují za rodiště vína. Réva k výrobě vína se tu pěstovala už před zhruba 8000 lety. Rostoucí četnost a intenzita bouří – což je problém spojovaný se změnami klimatu – ovšem vyvolává debatu o budoucnosti pěstování vinné révy v Gruzii, napsal Thomson Reuters Foundation.
Letní bouře připravila rodinný podnik Nersezašviliů o 200 000 dolarů (kolem 4,4 milionu korun) v ušlých příjmech, tvrdí dvaapadesátiletý gruzínský vinař, jenž se už před deseti lety rozhodl diverzifikovat a začal pěstovat také lískové oříšky. Ty prodává firmě Nutella. "Můj bratr říká, že bychom měli vinici zrušit a pěstovat jen ořechy," dodává Nersezašvili. "Budeme potřebovat hodně peněz, abychom vinici opravili a připravili na další rok. Úroda v každém případě nebude tak dobrá, protože rostliny byly poškozeny," podotkl.
Podle národního statistického úřadu představuje víno a hrozny téměř devět procent gruzínského exportu. Vinice jsou rovněž klíčovým magnetem pro turisty, jelikož zdejší víno se ve světě stává čím dál populárnější. V posledních letech nicméně asi stovka vinařů z Kachetie částečně nebo zcela přešla na pěstování oříšků, které jsou odolnější a výnosnější, upozorňuje Nika Beriašviliová z regionální rozvojové asociace (RDA).*