03.11.2021 | 11:11
Autor:
Kategorie:

Letos bude opět Svatomartinský košt v Brně

Jednou z prvních příležitostí k seznámení se s novým ročníkem vín přinášejí Svatomartinská vína, která se v tomto roce budou moci otevřít ve čtvrtek 11. listopadu. Uvedl to ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec. "Po loňském složitém roce si je, věřím, letos užijeme tak, jak jsme zvyklí, tedy ve společnosti známých a blízkých doma i na společenských akcích. Letošní svátek svatého Martina připadá na čtvrtek, kdy se opět potkáme na Svatomartinském koštu v Brně. A na slavnostní čtvrtek hned naváže víkend a s ním slavnosti, svatomartinská menu v restauracím a nespočet možností si Svatomartinskými víny připít,“ podotkl Machovec s tím, že Vinařský fond vlastní ochrannou známku „Svatomartinské“ a každoročně ji propůjčuje vinařům.

Možnost používat známku Svatomartinské 2021 získalo celkem 328 vín z 355 přihlášených, neuspělo tak pouze 7,6 procenta vzorků. „To dokládá výjimečně vysokou kvalitu letošního ročníku,“ řekl. Nejvíce zastoupenými odrůdami jsou podle něj Müller Thurgau, Modrý Portugal, Muškát moravský a Svatovavřinecké rosé a Zweigeltrebe rosé,“ upřesnil. Podle něj v prodeji bude tento rok asi 2,2 milionu lahví tohoto svěžího a aromatického mladého vína od 80 tuzemských producentů, přičemž přibližně 750 tisíc lahví pochází z produkce největších vinařství zastoupených ve Vinařské unii ČR.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down