Současné velmi teplé počasí podle předsedy ovocnářů ovocným stromům nevadí

Současné velmi teplé počasí ovocným stromům nijak nevadí. Horší by bylo, kdyby nadprůměrné teplo přišlo v polovině února. To by mohlo v jižních oblastech republiky vyvolat nežádoucí předčasné probuzení a následné brzké kvetení zejména meruněk. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Teplotní rekordy Česko eviduje od pátku, teploty stoupají výrazně přes deset stupňů Celsia. Ve středu má ale přijít ochlazení s mrazy.

"S ohledem na začátek ledna se ani při nynějších vysokých teplotách v ovocných sadech nic neděje. Týdenní oteplení, byť rekordní, nehraje žádnou roli," řekl Ludvík. Ovocné stromy jsou podle něj nyní v zimním spánku, tedy dormanci, a to v její přirozené první fázi. "Stromy v ní bez ohledu na počasí odpočívají a rašit nezačnou," uvedl. Ve druhé fázi zimního spánku jsou již stromy připraveny se po zimě probudit a začít rašit. U této fáze již příchod teplého počasí hraje významnou roli. Kdyby velké teplo přišlo například v polovině února, tak by se zejména na jižní Moravě mohly stromy začít probouzet a rašit. Když v minulosti k takovému předčasnému rašení došlo, tak meruňky na jižní Moravě rozkvetly již kolem 20. března. Při tak brzkém kvetení výrazně roste riziko, že ovocné stromy v době květu či po odkvětu významně poškodí jarní mrazy. "Leden je v tomto ohledu bez problémů, začneme se bát spíš až v únoru a potom samozřejmě v březnu," řekl Ludvík.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down