11.11.2010 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aby potraviny byly opravdu čerstvé

Zvýšit zejména odbyt domácích potravin, které se nejkratší cestou dostávají ke spotřebiteli, chce Potravinářská komora ČR prostřednictvím projektu čerstvé potraviny. Nemá jít o novou značku, ale čerstvé potraviny by se měly v obchodech prodávat v regálech takto označených.

 Čerstvé potraviny budou muset splňovat stanovená kritéria, tedy splňovat nejen požadavky na chuť, vůni a vzhled, ale i příslušné analytické parametry. Ty spolu s metodami jejich stanovení má za úkol vyvinout katedra konzervace a technologie masa Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT). Podmínky „čerstvosti“ a příslušné analytické metody chce komora dostat do vyhlášek pro dané potraviny. Podle prezidenta potravinářské komory Miroslava Tomana existuje v současné době jen několik potravin, které se mohou označovat jako čerstvé. Příkladem je drůbeží maso, vejce či máslo. Projekt má zajistit podmínky, za nichž by se toto označení mohlo rozšířit i na další komodity, například ryby, maso a výrobky z něj. Jak Toman vysvětlil, v obchodní síti se často jako čerstvé označují produkty, které k tomu mají daleko, například rozmrazené ryby, rozpečené zmrazené pečivo apod. Podmínka použití přívlastku „čerstvé“ by se podle něho měla vztahovat ke způsobu zpracování výrobku a maximální době mezi zpracováním, výrobou a prodejem spotřebiteli. „Došlo by tím k posílení pozice prodejců a distributorů, kteří mají zájem na prodeji čerstvých potravin,“ je přesvědčen Toman, podle něhož současný systém tyto subjekty diskriminuje tím, že nemohou účinně prezentovat svou snahu o zkrácení distribučního řetězce a dodávání skutečně čerstvých potravin. Nejproblémovější jsou podle komory v tomto směru nebalené potraviny jako například pečivo, maso, ryby, ovoce a zelenina. Jak uvedl Jan Pivoňka z uvedené katedry VŠCHT, stárnutí potravin je provázeno nejen změnami senzorickými – tedy změnami chuti, vůně či konzistence, ale také úbytkem z hlediska výživy cenných látek, zejména vitaminů. Naopak delším skladováním mohou v produktech vznikat látky z výživového hlediska nežádoucí. Záměr komory podporuje ministerstvo zemědělství i hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví Michael Vít. Ten poukázal na problémy podvýživy, které dnes začíná řešit Evropská unie. U nás je hlavně stále nedostatečná spotřeba ovoce a zeleniny

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down