Až o desetinu by měly od ledna klesnout náklady na výrobu pšeničného škrobu v podniku Amylon Havlíčkův Brod. Firma totiž investovala do moderních technologií 30 miliónů korun a hodlá zdvojnásobit svoji roční produkci. Uvedl to ekonom Vladimír Zeman s tím, že vložené prostředky se firmě vrátí do šesti let.
Příští rok se provedou úpravy provozů zhruba za pět miliónů korun, aby vyhověly normám Evropské unie. Zeman se domnívá, že kromě těchto nákladů firma vstupem do unie jen získá. Konkurenční výrobci v unii nakupují levněji obilí a jsou zvýhodněni vyššími dotacemi, takže při prodeji v České republice mají oproti tuzemským firmám při stejné prodejní ceně nejméně o desetinu vyšší zisk. Produkce pšeničného škrobu nebude na rozdíl od bramborového omezena výrobní kvótou ani v unii.
Do zahraničí se vyváží podnik 15 procent produkce, především lepku do USA.