Sklizeň vína byla na jihu Moravy zahájena tento týden. Přestože úroda bude proti dlouhodobému průměru asi o čtvrtinu nižší, bude velmi kvalitní. Množství cukru u právě sbíraných raných odrůd dosahuje 20 kilogramů na 100 litrů hroznové šťávy, což odpovídá přívlastkovým vínům. Ani menší úroda, ani vysoká kvalita by se neměly promítnou do ceny vinných hroznů. Zvýšenou poptávku nahradí levný dovoz ze zahraničí, sdělil tajemník Svazu vinařů Martin Půček.
Průměrná cena za kilo tuzemských hroznů bude letos podle Půčka kolem jedenácti korun za kilogram, což je stejně jako vloni. V zemích Evropské unie, kde je dlouhodobě asi desetiprocentní nadprodukce levných stolních vín, se ale ceny pohybují pod deset korun za kilo, poukázal tajemník svazu. Dodal, že v roce 2004, při první sklizni po vstupu ČR do EU, nabízely velké společnosti malovinařům za kilogram hroznů až 14 korun. Řada pěstitelů tak podle Půčka letos nepokryje ani výrobní náklady.
Nižší výnos způsobily silné zimní mrazy, které zničily révová očka. Ty pak plodily letorosty bez hroznů. Nejhorší je podle Půčka situace v okolí Strážnice na Hodonínsku, kde se ztráty pohybují kolem 90 procent. Červencová horka a srpnové deště naopak výrazně pomohly k lepší kvalitě vína. Vinaře letos netrápila peronospora jako vloni. Náklady na postřik se pohybují v dlouhodobém průměru, zhodnotil ročník Půčka.
Vysoká cukernatost, kvalita odpovídající přívlastkovým vínům a s tím související cena pro vinaře znamená, že část úrody budou muset sestupnět na úroveň levných stolních vín, o které je stále velký zájem, vysvětlil tajemník svazu.