14.05.2010 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ani nanotechnologie ani klonování

Z návrhu legislativy týkající se schvalování nových potravin se musí vyloučit potraviny z klonovaných zvířat a jejich potomků. Potraviny produkované nanotechnologií nebo obsahující látky touto technologií vyrobené musí před schválením projít speciálním hodnocením rizika a musí se značit na obalu. To je zhruba obsahem stanoviska Výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Pokud potraviny produkované nanotechnologií tímto procesem neprojdou, nemají se dostat do unijního seznamu nových potravin. Na něm jsou typy potravin, které do května 1997 nebyly na trhu. Do této položky mohou také spadat potraviny, které jsou běžné v zemích mimo Evropu, v EU se však tradičně nekonzumují. Do seznamu se potraviny zapisují po předchozím posouzení v Evropském úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

Výbor pro životní prostředí se také vyslovil pro zjednodušení a centralizování schvalování nových potravin..
Legislativní návrh definuje nanomateriály jako ty, které mají jeden nebo více rozměrů menších než 100 nm. Všechny ingredience, které jsou ve formě nanomateriálů, by měly být jasně definovány v seznamu přísad.
Zápisu do seznamu nových potravin by podle europoslanců mělo předcházet posouzení Evropské skupiny pro etiku ve vědě a nových technologiích. Nutné by to mělo být zejména v těch případech, kdy jsou s potravinou spojeny etické otázky nebo hrozí možné dopady na životní prostředí.
Nový pojem, další možnosti i otázky Nanotechnologie je jednou z nejčastěji diskutovaných technologiích současnosti. Jako nanotechnologie se obecně označuje vědní obor, který se zabývá cíleným vytvářením a využíváním struktur materiálů v měřítku několika nanometrů (1 nm = 10-9 m) alespoň v jednom rozměru (tj. v alespoň jeden rozměr částice je v rozmezí 0,1 až 100 nm). Konstrukčními prvky nanotechnologie jsou molekuly, a dokonce i samotné atomy. Nanotechnologie skýtá slibné možnosti aplikace v zemědělství a potravinářství (například inteligentní obaly, agrochemikálie). Může však představovat riziko pro zdraví člověka a pro životní prostředí.
Příkladem nanotechnologie použité v potravinářství je podle tiskové zprávy europarlamentu vosk nanesený na ovoce a zeleninu, který prodlužuje jejich čerstvost a trvanlivost v obchodní síti. Jinou možností je aplikace do salátových dresingů, která usnadňuje jejich “vytékání” z obalů. Přestože velké potravinářské společnosti se intenzivně výzkumem aplikace nanotechnologie zabývají, podle Evropské komise v současné době nejsou na trhu unie žádné potraviny vyrobené tímto způsobem. Problémem by se podrobně mělo zabývat mezinárodní symposium Nanotechnologie v potravinovém řetězci: příležitosti a rizika, které Brusel plánuje na letošní listopad.
I Sněmovna lordů
Otázkou nanotechnologie při výrobě potravin se zabýval i Výbor pro vědu a technologii britské Sněmovny lordů. Ve své zprávě Nanotechnologie a potraviny uvádí, že nejsou dostatečně známy všechny mechanismy, jimiž nanomateriály mohou působit na živé organismy, tedy i na organismus člověka. Zpráva také tvrdí, že malá ochota potravinářských firem zveřejňovat informace o probíhajícím výzkumu aplikace nanomateriálů a nanotechnologií v potravinářství, může vést k negativní reakci veřejnosti. Výbor sněmovny též navrhuje, aby pro zlepšení informování veřejnosti zřídila britská FDA (Food Standards Agency) veřejně přístupný registr potravin a potravinářských obalů obsahujících nanomateriály. Takové opatření bude podle výboru více přispívat k orientaci veřejnosti než třeba požadavek, aby všechny potraviny obsahující nanomateriály byly označeny.
Výbor ve zprávě doporučuje řadu dalších opatření, např. iniciovat aktivity pro jasnější definici nanomateriálů, zesílit mezinárodní spolupráci v rámci EU a s USA, působit proti ilegálnímu dovozu potravin s nanomateriály do EU atd. Výbor konstatuje, že pozitivní účinky nanomateriálů v potravinách a potravinových obalech budou mít v příštích letech pravděpodobně za následek jejich další a rozsáhlejší používání. To na druhé straně je argument pro zodpovědný výzkum rizik spojených s tímto vývojem, včetně případných regulačních opatření.
Žádné potraviny z klonů Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu je nadále proti možnosti používat pro výrobu potravin klonovaná zvířata nebo jejich potomky. Žádá komisi, aby připravila návrh legislativy na jejich zákaz. Kvůli ceně a výjimečnosti klonovaná zvířata a jejich potomci i jejich produkty pro výrobu potravin zatím nikde neslouží.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down