Asi polovina z tří set kilogramů polského hovězího se dostala ke spotřebitelům

Ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do České republiky, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Pokud mají zákazníci z řeznictví v Kostelci nad Labem a ve Varnsdorfu maso ještě doma, mají se podle něj domluvit na vrácení prodejci.

„Z celkového množství 300 kg polského hovězího masa, směřovalo 112 kg do Prahy, kde se podařilo 56 kg zajistit ve skladu, a nedostalo se tak k zákazníkům,“ uvedl mluvčí. Zbytek masa byl distribuován do několika pražských restaurací, kde se již spotřebovalo. Ze zbylého masa odebrali veterináři vzorky, vyšetří jej na možné zbytky antibiotik nebo na salmonelu. Dvacet kilogramů masa směřovalo do Varnsdorfu v Ústeckém kraji, kde jej řezník všechno prodal zákazníkům. Dvě dodávky masa o hmotnosti 40 a 21 kilogramů byly v Kostelci nad Labem také prodány konečným spotřebitelům. Pokud mají spotřebitelé z těchto dvou míst podezření na to, že mají inkriminované maso doma, měli by se domluvit s obchodníkem na vrácení. „Maso neprošlo řádnou veterinární kontrolou, proto nemůžeme doporučit jeho konzumaci,“ dodal Vorlíček. „V Novém Bydžově na Královéhradecku, kam směřovala zásilka 107 kilogramů hovězího masa, o problému věděli od dodavatele a zásilku vrátili ještě před tím, než byla oznámena systémem rychlého varování,“ dodal mluvčí.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *