Správní rada Nadačního fondu Bartákův hrnec udělila titul „Nejlepší ekozemědělec roku 2017“ Ekostatku Vlkaneč za vynikající zpracování vlastní bioprodukce zeleniny, ovoce a bylinek a dlouhodobou osvětu ekologického zemědělství. Bartákův hrnec, putovní cenu v podobě keramického hrnce naplněného čerstvě raženými dvacetikorunami v hodnotě 30 tisíc, letos získává v pořadí již 26. ekologický statek. Akce, která se koná bez přerušení od roku 1993, má tak nejdelší tradici v oboru. Jejím zakladatelem je Richard Barták, nestor a jeden z prvních propagátorů ekologického zemědělství v České republice.
Ekostatek Vlkaneč je malé rodinné ekologické hospodářství na jihovýchodním konci kutnohorského okresu. Mgr. Diana Benšová a Ing. Stanislav Svatoň obhospodařují 12 hektarů polností – ornou půdu, trávu na orné půdě, ovocné sady a pěstují zeleninu a bylinky. Ekologicky hospodaří od roku 2008. Ekohospodáři dodávali jako jedni z úplně prvních několik let bedýnky s biozeleninou a ovocem zájemcům nejen v Praze, provozovali obchod v Praze a vybudovali před čtyřmi lety zpracovnu v Golčově Jeníkově. Ze zeleniny a ovoce vyrábějí chutney, pálivé omáčky, džemy, povidla a další bioprodukty. V současné době, kvůli suchu a nejistotě v produkci zeleniny a ovoce, se zaměřují více na pěstování i sběr biobylin (na 30 druhů), které suší a zpracovávají na sirupy. Chystají rovněž pastevní chov ovcí. Kromě práce na statku pečují o dvě děti a rekonstruují dům.
Oba sedláci se dlouhodobě zasazují také o osvětu ekologického zemědělství. Diana přednáší a organizuje kurzy o podmínkách a zpracování vlastní produkce, je také hlavní autorkou a editorkou metodiky Faremní zpracování ovoce a zeleniny v ekologickém zemědělství. Statek je zapojen v dobrovolnickém programu WWOOF, takže zájemci o ekologické hospodaření si zde mohou na vlastní kůži vyzkoušet za stravu a ubytování praktický provoz na ekostatku.*